
SALÁTY LOLLO
Kdo miluje italskou kuchyni, dotajista ocení i křupavé lupení s poetickým názvem lollo bionda a lollo rosso. Oba druhy pocházejí z oblasti Středomoří a jedná se o ranou odrůdu salátu odolnou plísním s jedinečnou, výraznou kadeřavostí listů. V záhoně i v přepravce vypadají zkrátka jako načechrané účesy italských krásek. Saláty obecně jsou díky vysokému obsahu vlákniny považovány za zdravé a nízkokalorické jídlo, to je známá věc. Odrůda lollo patří mezi zeleninu bohatou na vitamíny C, E nebo K. Dále nechybějí stopové prvky jako hořčík, železo či třeba riboflavin. Díky obsaženým látkám dokáží též snižovat hladinu cholesterolu. Salát lollo rosso se svými červenofialovými karotenoidy navíc oplývá mírně nahořklou chutí, která vynikne především v míchaných kombinacích s ovocem, ořechy nebo sýry. Pokud tyto italské poklady neznáte, tohle jaro jim určitě dejte šanci. A malá rada na závěr: dresink k salátu raději přidávejte až těsně před podáváním. Listy rychle ztrácejí vodu a zbytečně by Vám zvadly. A zplihlý účes, ani pokrm, mnoho parády neudělá. Co si budem.