Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​MAĎARSKÉ LEČO
06 / 04 / 2024

​MAĎARSKÉ LEČO

Zbystřete, protože není lečo jako lecso. Pravé maďarské lecsó se objevuje počátkem 20. století a představuje směs vlivů turecké i středomořské kuchyně. V originálním pojetí nečekejte ovšem TO nevábně vyhlížející, zašedlé cosi s rozbředlými vejci, co jsme byli zvyklí vídávat v českých kuchyních. Pravé maďarské lečo se nikdy nepodlévá vodou, nezahušťuje a nebývá ani rozvařené. Připravuje se z těch nejlepších surovin, jež seženete bez problémů u nás ve skladech, a tak se můžete směle pustit do receptu. Stačí Vám cibule, rajčata a papriky v poměru 1:2:4 dílům. Dál potřebujete mletou papriku, sůl, pepř - a to je vše. Na tuku, ideálně sádle, slanině či špeku, ale může být i olej, orestujeme nahrubo pokrájenou cibuli. Mimo žár zasypeme mletou paprikou, přidáme pokrájené papriky a nakonec rajčata. Zelenina pustí dostatek vody sama během krátkého dušení. Ochutíme solí a pepřem. Takhle vypadá skutečné lečo, které slouží i jako hlavní chod podávaný s noky, rýží, chlebem... I v Maďarsku se základní varianta samozřejmě vylepšuje. Kvalitní klobáskou nejčastěji, přidávají se však i houby nebo již zmiňovaná vejce. Ta se na závěr vmíchají do připravené zeleninové směsi. Počasí je téměř letní, užijte si léto i na talíři s tímto super rychlým a chutným středoevropským receptem!