Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​CIBULOVÝ DŽEM
06 / 03 / 2024

​CIBULOVÝ DŽEM

Cibule a česnek společně se solí jsou takovou kuchyňskou svatou trojicí. Obvykle je najdeme běžně ve spíži, takže základ mnoha receptů je na světě. Omáčky, pečeně, ale i polévky si bez nich neumíme představit. Většinou se však cibule tak nějak v jídle "utopí". My jsme pro vás tentokrát vybrali neskutečně lahodný recept, kde hraje prim. Použít můžete cibuli žlutou, červená ovšem dodá zajímavou hloubku i barvu. U nás je cibule vždy k dostání. Zkuste si proto s námi připravit skvělou domácí cibuládu!

--------------------------------------
INGREDIENCE:
Cibule
Česnek - nemusí být
Máslo nebo olivový olej
Cukr (třtinový, tmavý)
Víno dle chuti
Vinný ocet červený
Sůl, pepř, případně tymián a chilli
--------------------------------------
POSTUP:
Ve velkém hrnci na tuku opečte nasekaný česnek a cibuli na půlkolečka nakrájenou. Posypejte cukrem a přidejte koření. Stáhněte a za občasného míchání vařte asi 45 min, než začne cibule karamelizovat. Poté přilejte víno a ocet a vařte do odpaření tekutiny. Množství octa, soli a chilli si zvolte podle chuti. Na 1 kg cibule dejte zhruba 80-90 g cukru, nebo podle svého gusta.
Ve sterilizovaných sklenicích vydrží v lednici až 3 měsíce. My tomu ale moc nevěříme. Nevydrží. Hodí se totiž báječně k sýrům, grilovaným pochoutkám, pečenému masu i do omáček. S trochou dostupných surovin naděláte hodně parády. Tak dobrou chuť!