Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
BYLINKY PRO ZDRAVÍ: MÁTA
02 / 02 / 2024

BYLINKY PRO ZDRAVÍ: MÁTA

Zahradníci se jí děsí, protože když se někde uchytí, rozroste se do obrovských rozměrů a zahluší celé okolí. V kuchyni si však její štiplavé chuti a vůně můžeme užívat plnými doušky, a to doslova! Mátový čaj je nejlepší medicína na bolavý žaludek i spoustu jiných neduhů. Co jste o mátě ještě nevěděli, to se teď dozvíte.

Máta je aromatická bylina z čeledi hluchavkovitých. Existuje jí mnoho odrůd a poddruhů včetně kříženců. Například dlouholistá, klasnatá, rolní, vodní, vonná anebo obecná. Ovšem nejznámější je hybrid, máta peprná.
Máta obsahuje mnoho silic, tříslovin, flavonoidů a fenolů, nejvýznamnějším je mentol. Podstatné je i množství vitamínu C.
Tato rostlina se využívá pro své vlastnosti k léčebným kúrám a nebo v kosmetice. Nás ovšem jistě nejvíc zajímá její uplatnění v potravinářství.
Látky v mátě obsažené pomáhají při léčbě revmatismu, žlučníkových kamenech, průjmech a nevolnosti. Ulevují při nadýmání, a pozor, dokonce při zvonění v uších.Vynechat by ji měly pouze těhotné ženy a malé děti.
V kuchyni mátu využijete do salátů, k masu, při výrobě želé nebo do nejrůznějších omáček. Klasický letní koktejl mojito si bez ní neumíme představit, že? V zimě Vám však lepší službu udělá mátový čaj. U nás je máta k dostání po celý rok, takže s přípravou čaje můžete začít hned.
Použít lze jak mátu sušenou, tak čerstvou. Na jeden šálek dáme čajovou lžičku sušené či lžíci čerstvé máty. Louhujeme 10-15 min. Popíjejte klidně 2-3x denně a budete mít v pohodě trávení, bude se Vám lépe dýchat i spát. Už máte mátu na seznamu?