Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​EXOTICKÉ BYLINKY
06 / 12 / 2023

​EXOTICKÉ BYLINKY

Naši zem zasypal letos velmi brzy sníh, a tak je možné, že nás čeká opravdu dlouhá zima. Než na Vás padne předvánoční stres a deprese z krátkých dnů a dlouhých nocí, pojďte si udělat radost alespoň v kuchyni: u nás je k dostání široké spektrum čestvých bylinek! V zasněžených zimních dnech dodají jídlu nejen osobitou chuť a aroma, ale také svěží barvu a křupavost. Klasické druhy jako petrželka, bazalka či pažitka jsou sázkou na jistotu. Vybrat si ale můžete i léčivky jako meduňka, máta, tymián nebo šalvěj. My si dnes představíme málo používané druhy, na něž však nedají dopustit znalci světové kuchyně.

-----------------------
Koriandr - suchá semena najdete běžně v našich obchodech jako koření, čerstvé stonky a listy už také nejsou vzácností. Jeho příbuznými jsou anýz nebo kmín a použít se dá podobně jako petržel. Listy mají specifické aroma i chuť, a buď jej prý milujete nebo nesnášíte. Na Blízkém Východě i Středomoří je bylinkou číslo jedna!
Citronová tráva - po odstranění tuhých vnějších obalů lze stonky nakrájet a užívat si jejich pikantní chuť a citronovou vůni. Citronová tráva vyrovnává ostrost jiných koření a zdůrazňuje chuť máty. V asijských pokrmech thajské, vietnamské nebo čínské kuchyně rozhodně nesmí chybět.
-----------------------
TIP: Pokud by Vám náhodou obě bylinky zbyly, neváhejte si udělat koriandrovo-citronovotrávové pesto!
Na 30 g lístků koriandru vezměte 1 stéblo trávy (citronové ovšem), špetku soli, 1 stroužek česneku, jemně opražené kešu ořechy a pár lžic olivového oleje. Vše podrťte či rozmixujte a zalijte olejem. Skvělé ke kuřeti, mořským plodům, těstovinám nebo grilované mrkvičce!