Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​STOPOVÝ PRVEK ŽELEZO
03 / 12 / 2023

​STOPOVÝ PRVEK ŽELEZO

Tímto prvkem Vás nejspíš nepřekvapíme, jelikož o (ne)dostatku železa se mluví poměrně často. Naše tělo si jej neumí samo vyrobit, a proto jej musíme získávat z potravy. Co a proč jíst si tedy teď povíme. Dostatečný příjem železa zabraňuje anémii, příznivě ovlivňuje srdce, cévy, výkonnost svalů i imunitu. Naopak nadbytek tohoto prvku vede k nervovým poruchám i depresi. Nedostatek železa se projevuje nejrůznějšími stavy jako dýchavičnost, závratě, únava, lámavost nehtů i vlasů, bledost nebo třeba praskání koutků rtů. Správnou hladinu železa si snadno ověříte u svého lékaře. Ve zvýšené míře jej potřebují ženy, zejména těhotné či silně menstruující, děti, teenageři ve vývinu a sportovci. Kvalitním zdrojem železa je samozřejmě maso, vnitřnosti a výrobky z nich, ryby i vejce. Existuje však i mnoho skvělých rostlinných zdrojů: petržel, špenát, kopr, kadeřávek, červená řepa, brokolice nebo růžičková kapusta. Dejte pozor, železo rostlinného původu je totiž hůře vstřebatelné - pro jeho vstřebávání je nezbytný vitamín C. Když si tak k zelenině přidáte třeba citrusy, papriku, zelí nebo kiwi, organizmu rozhodně jenom prospějete. Nebojte se do jídelníčku zařadit nejen saláty, ale také třeba kaše (jáhly jsou v železe top), ořechy či si uvařte zahřívací polévku, například z brokolice. A kde si zeleninu i ovoce nakoupíte, to už určitě víte. Děláme to jinak!