Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
LILEK NEBOLI BAKLAŽÁN
17 / 11 / 2023

LILEK NEBOLI BAKLAŽÁN

Padá na Vás listopadová deprese? Zavřete se v kuchyni a něco dobrého si uvařte. Nemáte náladu na žádné veselé barvy, ale chuť na léto ano? Sáhněte po perfektní středomořské zelenině s temně fialovou slupkou - lilku vejcoplodém čili baklažánu.
Lilek je jednoletá rostlina příbuzná s rajčetem i brambory. Pochází z Indie a slunné jižní Evropy, a je tak náročný na teplo.
Plody se konzumují výhradně tepelně zpracované, za syrova se prakticky jíst nedají a mohou být i jedovaté. Někdo doporučuje baklažán před úpravou tzv. vypotit, někdo to považuje za zbytečnost.
Lilek velice zdravá potravina. Příznivě působí na hladinu cholesterolu, či zklidňuje trávení při žaludečních a střevních chorobách. Obsahuje významné množství vitamínů a minerálů.
Čerstvý lilek je potřeba alespoň namarinovat ve směsi octa, soli, pepře a česneku. Dobře se také smaží v těstíčku, zápeká v mnoha jídlech jako je oblíbená mousaka.
My pro vás máme rychlý recept na Baba Ganoush - blízkovýchodní specialitu, takový dip z pečeného lilku.
----------------------------------------
2 lilky
2 stroužky česneku
Olivový olej
2 lžíce sezamové pasty Tahini
Šťáva z půlky citronu
1 lžička římského kmínu
Chilli
Sůl
Petržel nebo koriandr
-------------------‐--------------------

Omyté lilky propíchejte vidličkou a upečte v troubě na 250°C doměkka. Nechejte vychladnout, rozkrojte a dužinu lžící vydlabejte. Dužinu jemně nasekejte, přidejte ostatní ingredience, okořeňte a promíchejte. Skvělé jako pomazánka i příloha s nádechem léta!