Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​VITAMÍN E
10 / 10 / 2023

​VITAMÍN E

Znáte? Neznáte? Pojďme si éčko představit. Vitamín E je souhrnné pojmenování chemických látek jako jsou tokoferoly či tokotrienoly. Jedná se o látky rozpustné v tucích, které chrání před volnými radikály, a jsou tak významnými antioxidanty. Tento vitamín působí příznivě při prevenci krevních sraženin, šedého zákalu a využívá se i v regeneraci suché a popraskané pokožky. Třeba do kosmetiky. Vitamín E získáváme z pestré a vyvážené stravy. Bohaté jsou na něj oleje nebo ořechy - mandle, lískové oříšky, sója, arašídy a dále maso nebo mléko. Jestliže je vitamínu E ve stravě málo, může jeho nedostatek vést k poruchám nervové a svalové soustavy, a dokonce až k neplodnosti. Často se objevují také onemocnění jater a poruchy vstřebávání tuků. Dobrým rostlinným zdrojem jsou například saláty, řepa, špenát, dýně, brokolice, červená paprika i chřest. Z cizokrajných především avokádo a mango. Vitamín E se během kuchyňské úpravy degraduje, stejně jako při zmrazení. Je proto dobré konzumovat jeho zdroje co nejméně upravované. Čerstvé a chutné plodiny plné éčka najdete samozřejmě také v našich skladech. Pochutnávejte si a přitom prospějte svému zdraví s námi!