Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​ZÁŘÍ PATŘÍ KUKUŘICI
11 / 09 / 2023

​ZÁŘÍ PATŘÍ KUKUŘICI

Už jste se letos ztratili v kukuřičném poli? Jestli ještě ne, máte nejvyšší čas! Za chvíli bude všude sklizeno - a to je dobře! Tato obilovina je totiž skvělým a všestranným zdrojem kuchyňské inspirace. U nás je k dostání po celý rok - předvařená a vakuově balená. Kukuřice pochází ze střední Ameriky, z oblasti Mexika, odkud se rozšířila prakticky po celém světě. Vyrábí se z ní oleje, škrob, mouka, glukóza... Kukuřice je bohatým zdrojem viramínů skupiny B příznivě ovlivňujících náš metabolismus. Nechybí jí však ani železo, hořčík, zinek či mangan. Díky glukóze dodává také energii a vláknina napomáhá zdravému trávení. Bezvadné je, že kukuřici lze bez problémů mrazit, sterilovat, předvařit a samozřejmě upéct jako onen slavný popcorn. Čerstvá kukuřice na klasu se podává jen tak, vařená se solí či máslem, nebo ogrilovaná. Zrna využijeme v salátech, polévkách, kaších i plackách. Je základem mexické kuchyně (kdo by neznal tortilly a nachos) ale třeba Italové nedají dopustit na kukuřičnou polentu. Jak máte Vy kukuřici nejraději?