Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​OVO/ZEL OD A DO Z - Žampion
30 / 08 / 2023

​OVO/ZEL OD A DO Z - Žampion

"A žampiony nadívané..." Jestli se Vám nechce pěstovat žampiony na starém hradě, ani obcházet louky, na nichž se pase dobytek (kde se mimochodem žampionům skvěle daří), jednoduše si je pořiďte u nás. Sezóna se pomalu přehoupne do podzimu, a my se také stylově rozloučíme s touto naší rubrikou. Žampiony zahrnují vícero druhů se správným označením pečárky. Většina druhů je jedlá a výborná. Pozor však na pečárku záprašnou, která je mírně jedovatá. Mezi jedlé druhy patří žampion zahradní, pečárka ovčí anebo polní. Jestliže ovšem nejste žádní mykologové, v naší nabídce najdete žampion bílý a hnědý - oba jedlé. Velkou oblibu si získal žampion portobello, který byl vyšlechtěn v USA. Vyznačuje se velkým kloboukem, což je skvělé při grilování anebo do burgeru. Žampiony podobně jako ostatní houby využijete v klasických pokrmech. Luxusní jsou omáčky, smaženice, ale také je můžete udělat v trojobalu podobně jako květák. Tyto chutné houby najdete také v asijské kuchyni, kde se s oblibou blanšírují. Skvělá je i žampionová krémová polévka anebo žampiony z pánve s bylinkami a česnekem jako příloha. A ty nadívané žampiony jste už zkoušeli?