Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​OVO/ZEL OD A DO Z - Zelí
24 / 08 / 2023

​OVO/ZEL OD A DO Z - Zelí

Jestli jste se právě ošili, že zelí je přece zimní jídlo, tak pročpak o něm teď v horkém srpnu mluvit, opravdu se mýlíte. Že se dá pochutnávat si na zelí celý rok, to si teď ukážeme. Zelí patří do skupiny brukvovité zeleniny spolu s kapustou, kedlubnou nebo květákem. Pekingské a čínské zelí teď vynecháme a budeme se věnovat tomu hlávkovému. Hlávkové zelí má dvě varianty: bílou a červenou v mnoha odrůdách. Tato surovina je součástí českého jídelníčku odpradávna. Naši předci dobře věděli, co jíst. Zelí je nízkokalorická potravina, ale s vysokým obsahem vitamínů, minerálů a potřebné vlákniny. Za syrova je také skvělým zdrojem vitamínu C. Lahodným letním salátkem ze syrového bílého zelí je slavný coleslaw. Ale i jen nakrouhané zelí se špetkou soli a kmínu (případně octa) udělá velkou parádu! Zkuste to. Červené zelí je plné antioxidantů a hodí se k němu balzamiko a výrazná koření typu skořice či koriandr. A až se ochladí a podzim zaklepe na dveře, jistě rádi sáhnete po zelí kysaném, nakládaném či vařeném. Zelí by ve Vašem jídelníčku prostě chybět nemělo. A jestli máte na něj právě teď chuť, u nás je skladem!