Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​OVO/ZEL OD A DO Z - V jako vanilkový lusk
02 / 08 / 2023

​OVO/ZEL OD A DO Z - V jako vanilkový lusk

Málokdo by odolal jemné, nasládlé vůni, která se line z nejrůznějších vanilkových pochutin. Využití celých vanilkových lusků je široké. Patří mezi suroviny, na nichž se opravdu nevyplatí šetřit. Seženete je u nás po celý rok. Vanilkový lusk je vlastně tobolka, plod popínavé orchideje. Pochází z Mexika, kde má přirozené opylovače, včely. Protože rostlina kvete opravdu krátce, jen jeden den, květy se mimo pravlast opylovávají všude ručně. Proto je vanilka tak ceněné koření! Po dozrání a sběru se vanilkový lusk střídavě suší a potí, nebo se fermentuje spařením. Výsledek se pak dělí do kategorií jakosti A a B. Nejlepší jsou plné, pružné a pevné lusky. Nejznámější je vanilka madagaskarská, která tvoří zhruba 80% světové produkce. Dostat však můžete také vanilku z Papuy Nové Guiney, Reunionu, Indonésie...Existují různé umělé náhražky z ethylvanilinu, ale pravá vanilka je nejlepší. Ostrým nožem lusk rozřízněte podél a vyjměte černou pastu i se semínky. Tu použijte k ochucení vybraného jídla nebo nápoje. Vyškrábaný lusk vložte do sklenice s cukrem, vyrobíte si tak jednoduše domácí vanilkový cukr. To budou o Vánocích rohlíčky, panečku! V domácích podmínkách zvládnete také připravit vanilkový extrakt. Lusky macerujete v alkoholu (vodka se hodí skvěle) po dobu alespoň 3 měsíců. Takže do již zmiňovaných Vánoc stíháte!