Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
OVO/ZEL OD A DO Z - Šalotka
14 / 07 / 2023

OVO/ZEL OD A DO Z - Šalotka

Máte rádi cibulovou příchuť, nebo naopak tuto chuť a vůni vůbec nevyhledáváte? V obou případech je skvělým řešením šalotka. Její jemná chuť, decentní aroma a dokonalá konzistence pozvedne například každou letní grilovačku. Cibule šalotka patří botanicky do rodu česnek. Ať v tom máte trochu zmatek. Známá je také pod názvem askalonský česnek podle své pravlasti v izraelském městě Aškelon. Do Evropy se dostala během křížových výprav a daří se jí tu. U nás ji máme celoročně skladem. Šalotka se podobá cibuli kuchyňské, ale vytváří větší množství cibulek v trsu. Stejně jako cibule, i šalotka obsahuje vrstvy, tzv. suknice s růžovo fialovým nádechem. Nespornou výhodou šalotky je její vysoká odolnost při pěstování a to, že se dobře skladuje. Neraší, a dokonce ani po delším uložení nebývá "vyšeptalá". Šalotka poslouží jako základ teplých omáček, protože úpravou se v hrnci prakticky rozpustí. Hodí se také do studených dipů, salátů, slaných koláčů či k masu. Výborná příloha k letnímu masu na ohni jsou karamelizované šalotky na másle s bylinkami. Francouzi na šalotku nedají dopustit, a Vy byste ji měli vyzkoušet také! Ať už je to cibule nebo česnek...