Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​OVO/ZEL OD A DO Z - Rajče
28 / 06 / 2023

​OVO/ZEL OD A DO Z - Rajče

Díky abecedě jsme se začátkem léta dostali k naprosto jedinečné zelenině, jejíž sezóna právě startuje. Nejspíš nenajdeme nikoho, kdo by rajče - v nějaké podobě - ještě neochutnal, ale víme o něm vše? Rajče je plodem (bobulí) jednoleté rostliny z čeledi lilkovitých, a boranicky patří mezi ovoce! Dnes najdeme na trhu nejrůznější odrůdy všech barev a tvarů - žlutá, fialová, zelená, srdčitá, vejčitá, soudková... Obrovská i maličká cherry. Klasikou jsou červená - mrkněte se k nám a určitě si nějaká vyberete. Rajčata jsou bez debat bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Béček, provitaminu A, nebo C, E, vápníku, železa, jódu anebo draslíku. Čistí tělo - ledviny, močové cesty, cévy, křečové žíly a celkově detoxikují. Kalorie jsou v nich proklatě nízko! Pokud trpíte dnou nebo artritidou, rajčata však omezte - mohou podporovat usazování kyseliny močové v kloubech. Někteří jedinci trpí také alergií na obsažený histamin. A někomu zkrátka jen nechutnají. Podle čínské medicíny čerstvá rajčata naše tělo maximálně ochlazují, a proto jsou ideálním letním jídlem. V zimě si lépe užijete rajčata sušená, nakládaná nebo konzervovaná - ve formě passat, kečupů apod. Pokud hledáte pro rajčata využití, inspirujte se třeba v Itálii: saláty, těstoviny, pizza, ale i polévky. Nebo jste spíš na českou rajskou? Receptů je na tuto božskou letní lahůdku bezpočet. Tak vzhůru do rajčatové sezony, přátelé!