Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​SLANÝ KOLÁČ aka QUICHE
25 / 06 / 2023

​SLANÝ KOLÁČ aka QUICHE

Komu by se v létě chtělo místo pohody venku na zahradě nebo u vody stát v rozpálené kuchyni? Nám tedy rozhodně ne! Proto jsme rádi za dokonalý recept na slaný koláč původem z Francie, který chutná přímo božsky teplý i studený. Seznamte se: Voilà quiche! Když trochu zapátráte po sítích najdete množství zaručených receptů na to nejlepší těsto, které je základem koláče. Nespornou výhodou je, že naplnit je můžete opravdu čímkoli. Tradiční je Quiche lorraine (Lotrinský slaný koláč) - ten se zdobí směsí smetany, mléka, vajec, slaniny, výrazného sýra a cibule. Jestli jste masoví, použijte i kuře, zbytky pečeného masa, klobásky, šunky... V horku však oceníte jistě i zeleninové varianty s houbami (hlavně žampiony a liškami), kořenovou zeleninou, špenátem, pórkem, chřestem, paprikami... Přidejte i bylinky nebo sýr. Cokoli.

------‐------------------------
ZÁKLADNÍ TĚSTO:
150 g hladké mouky
120 g studeného másla na kousky
3 lžíce ledové vody
Špetka soli
----------------
Těsto rychle zpracujeme, vytvoříme hladkou lesklou kouli, zabalíme do folie a v lednici aspoň hodinu vychladíme. Poté rozválíme na kruh, vložíme do formy a dno propícháme vidličkou. Na těsto položíme pečicí papír a nasypeme třeba fazole. Takto předpečeme na 190°C asi 10 min. Pak naplníme dle libosti a dopečeme podle náplně 30-40 min. Rychlá večeře i mňamka na piknik je hotová!