Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​OVO/ZEL OD A DO Z - Okurka
08 / 06 / 2023

​OVO/ZEL OD A DO Z - Okurka

Blížící se léto na našich talířích nejlépe reprezentuje zelenina, která se pro své vlastnosti do tohoto období ideálně hodí. Jednu takovou si teď vezmeme na paškál. Co víme o okurkách? Okurky patří mezi oblíbenou zeleninu a v naší kuchyni jsou tradičně zastoupeny ve vícero podobách: kyselé nakladačky, čerstvé salátovky, okurky polní i hadovky. Jestliže jste někdy okurku jedli, víte, že obsahuje hodně vody, vlákninu a také vitamíny (např. C či potřebné K). Její kalorická hodnota je minimální, takže pokud hubnete do plavek, je ideálním parťákem. Dalším bonusem, kromě hydratace, je u okurky množství antioxidantů, tzv. flavonoidů, které příznivě působí na srdce, nervy i mozek. Působí prostě blahodárně po všech směrech. Velká debata se rozvířila ohledně balení okurek hadovek do průhledných fólií - zda je to ekologické a ekonomické. U nás seženete okurky balené i nebalené. Vyberte si prosím podle sebe. A jak využít okurky? Rozepisovat se moc nebudeme, protože Vy víte určitě své. Dejte si tzatziki, míchaný salát typu "Šopák" nebo český strouhaný s pepřem. Čerstvé a pěkné plody používejte klidně se slupkou. Třeba asijský okurkový salát je vysoce návykový. Svěžest okurek je nekonečná!