Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
OVO/ZEL OD A DO Z - CH jako chřest
18 / 04 / 2023

OVO/ZEL OD A DO Z - CH jako chřest

Abeceda nás právě včas přivedla k jedné z nejlepších sezónních zeleninek, jaké si na jaře můžeme dopřát. Zrovna teď totiž startuje poměrně krátká, ale lahodná sezóna chřestu! Chřest je vytrvalá bylina, z níž sklízíme mladé výhonky, odborně pazochy, lidově stonky. Roste běžně i v našich podmínkách. Můžete si jej pěstovat i sami na zahrádce. Anebo se obraťte na nás a veřte, že bez chřestu neodejdete. Na způsobu pěstování závisí jeho barva. Bílý chřest je pěstován bez přístupu světla překrytý zeminou či fólií. Má jemnější chuť a tužší slupku. Zelený nebo nafialovělý to má naopak. Chřest by měl k Vám na stůl dorazit co nejdříve po sklizni. Jak stárne, nejen, že ztrácí chuť, ale uvadá a dřevnatí. To je škoda, vždyť čerstvý je taaak lahodný! Bílý chřest nebo větší zelené stonky je potřeba nejdříve oloupat. Půjde Vám to snadno pomocí škrabky na brambory či zeleninu. Nezapomeňte také odkrojit dřevnaté konce. Chřest nepotřebuje dlouhou kuchyňskou úpravu. Využije blanšírování, které u zelené varianty navíc krásně podtrhne barvu. Nebo jej grilujte - na ohni i na pánvi je vynikající. Máte už svůj oblíbený recept? Podělte se s námi!