Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​OVO/ZEL OD A DO Z - Dýně
17 / 03 / 2023

​OVO/ZEL OD A DO Z - Dýně

Ano, víme o tom, že vrcholná sezóna dýní je podzim. Báječné na těchto plodinách je ovšem právě to, že při správném uskladnění vydrží opravdu dlouho. A ruku na srdce, v chladných březnových dnech horká dýňová polévka potěší každého. Dýní je mnoho druhů, ale mezi nejoblíbenější patří zářivě oranžová dýně hokkaidó nebo světlá odrůda tvarem připomínající hrušku, tzv. dýně máslová. Obě samozřejmě u nás seženete. Na hokkaidó je skvělé zejména to, že před kuchyňskou úpravou nemusíme tuto dýni zbavovat slupky. Ufff! Obsahuje množství minerálních látek a ocení ji i lidé, kteří mají zažívací problémy. Máslová dýně má velmi jemnou chuť, působí mírně zásadotvorně a výhodou je, že má hodně pevné dužiny. Semínka najdete pouze ve spodní "baňaté" části. Když už mluvíme o semínkách, je potřeba zmínit, že ve všech druzích jedlých dýní jsou semena poživatelná. Rozhodně je proto nevyhazujte. Dají se opékat i sušit a po dochucení poslouží jako ozdoba pokrmů i zdravá svačinka. A jak s dýněmi naložit? Pečte je, vařte je, přidávejte do bramboráků i moučníků. Udělejte si jednoduchou polévku nebo přílohové pyré. Žlutá a oranžová barva volají jaro!