Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Guave



Guave

Charakteristika:

Plody guave mají měkkou voskovitou slupku, jsou zprvu zelené, v plné zralosti žluté. Mají kulovitý až oválný tvar, povrch bývá hrbolatý a hořký, nebo naopak hladký, lesklý a sladký, hustě pokrytý tečkami. Smetanová dužina je bílá, žlutá až sytě růžová, s výraznou vůní podobnou citronu, ale méně agresivní. Uvnitř je mnoho kruhovitě uspořádaných malých hranatých semínek. Chuťově připomíná fíky a hrušky, v závislosti na druhu je velmi sladká nebo sladkokyselá. Dužina obsahuje hodně pektinu, má tedy spíše rosolovitou konzistenci. Semena se mohou konzumovat spolu s dužinou. Nezralé plody jsou zelené, plně dozrálé slámově žluté. Zralý plod se lehce poddá tlaku prstů.

Využití:

Nejčastěji jsou plody konzumovány syrové, nakrájené na čtvrtiny se špetkou soli a pepře. Dále jsou používány pro přípravu dezertů, šťáv a rosolů (zde je především využit vysoký obsah pektinu ve slupce). Především z červené guavy se připravují omáčky, kde mohou sloužit jako náhražka rajských jablíček.

MŮŽETE VYZKOUŠET

• Guave bellini – koktejl z guavové šťávy a sektu či šampaňského, s ledovou tříští • Guave cheese – půlky guavy svařené s cukrem a vychlazené • Pšeničné tortilly slepené kostičkami guavy a smetanou, orestované z obou stran • Smoothie nebo mléčný shake z guavy • Koláč s čerstvou guavou • Karamelizované plátky guavy s tvarohem

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Patří mezi plody s nejvyšším obsahem vitaminu C (asi 5x více než citrony nebo pomeranče). Plody obsahují také cca 15 % cukrů, hodně vitaminu A a značné množství vápníku, fosforu a stopových prvků. Semínka jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny a vlákninu. Pochází ze Střední a severní části Jižní Ameriky, kde jsou její plody velmi oblíbené a hojně využívané. V současnosti se pěstuje i v dalších oblastech, například v Indii, jižní Africe a Středomoří.