Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Granátové jablko



Granátové jablko

Charakteristika:

Granátové jablko je až 12 cm velký zakulacený plod. Slupka je žlutooranžová až tmavě červená a je velmi tvrdá a tlustá. Pod slupkou je šest až dvanáct pouzder, v nichž se ve sladkém červeném, bílém či růžovém rosolovitém míšku nachází četná semena. Celkový počet semen v jednom plodu zpravidla přesahuje 600. Chuť granátového jablka je sladkokyselá, jemně svíravá, a semena jsou velmi aromatická. Granátová jablka se velmi dobře skladují. Silná kožovitá slupka ztvrdne a ztenčí se, ale jablko si zachová šťavnatost a chuť. Čím je slupka tenčí, tím je jablko sladší.
Z granátového jablka se využívá především šťáva, z níž se vyrábí řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Známý je také sirup grenadina, který se často používá v míchaných alkoholických i nealkoholických koktejlech. Granátová jablka se nejdříve poválejí, rozříznou a poté se z nich vymačká lahodná šťáva. Další způsoby konzumace: z plodu odřízneme tenký plátek i se stopkou. Potom plod nařízneme několika podélnými řezy. Naříznutou slupku rozevřeme a dužinu vysajeme nebo prolisujeme přes sítko. Dužinu s jadérky můžeme rozmixovat a pak přecedit. Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se hodí především k drůbeži, grilovanému masu a rybám. Z granátových jablek je také možno připravovat zavařeniny.

Využití:

Z granátového jablka se využívá především šťáva, z níž se vyrábí řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Známý je také sirup grenadina, který se často používá v míchaných alkoholických i nealkoholických koktejlech. Granátová jablka se nejdříve poválejí, rozříznou a poté se z nich vymačká lahodná šťáva. Další způsoby konzumace: z plodu odřízneme tenký plátek i se stopkou. Potom plod nařízneme několika podélnými řezy. Naříznutou slupku rozevřeme a dužinu vysajeme nebo prolisujeme přes sítko. Dužinu s jadérky můžeme rozmixovat a pak přecedit. Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se hodí především k drůbeži, grilovanému masu a rybám. Z granátových jablek je také možno připravovat zavařeniny.

MŮŽETE VYZKOUŠET

• Sangria s brusinkami a granátovým jablkem • Punč z granátového jablka a broskví • Ananasové řezy s pomerančovou šťávou a likérem (cointreau, grand marnier), posypané semínky granátového jablka • Meloun cantaloupe plněný vařeným kuřecím masem a posypaný semínky granátového jablka, hroznovým vínem a kiwi, se zálivkou z medu a limetové šťávy • Zeleninovo-ovocný salát s granátovým jablkem • Salát s kozím sýrem (nebo kuřecím masem) a granátovým jablkem

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Granátová jablka obsahují cca 77 % vody, velké množství sodíku a cukrů. Z vitaminů jsou významně zastoupeny vitamin B a C, v menší míře pak i vitamin A. Z 1 kg plodů lze získat 500–740 g šťávy. Jedlé části granátových jablek mohou působit projímavě. Granátové jablko pochází původně z malého ostrova Sokotra u pobřeží Somálska, kde bylo endemitem (druh, který se vyskytuje pouze na jednom místě). Odtud jej lidé rozšířili přes Írán do celého Středomoří, Indie, Argentiny, USA a do celé Asie.