Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Lilek baby



Lilek baby

Charakteristika:

Stejně jako je tomu u velkého lilku, je i v případě baby lilku k dostání velké množství tvarově i barevně zajímavých kombinací. Dle tvaru se dají rozdělit na lilky podlouhlé a kulaté, dle barvy na purpurové, žíhané neboli graffitti, bílé nebo zelené. I přes zdánlivou nezralost, jsou i nestandardní barevné variace plně zralé a po patřičné tepelné úpravě si chuťově nijak nezadají s purpurovým lilkem. Na vrcholu plodu baby lilku je zvonkovitá korunka se stopkou, která je stejně jako slupka významným ukazatelem kvality plodu. Tato ochmýřená část plodu nesmí vykazovat žádné známky plísně a neměla by být povadlá nebo dokonce zčernalá. Některé formy zejména velkých lilků mají na této korunce zelené ostny. Správně zralý lilek by neměl být úplně tvrdý, ale jeho značná měkkost již ukazuje na přezrání. Takový lilek už je díky své hořkosti ke konzumaci nevhodný.  

Využití:

Baby lilek je vhodnou zeleninou k přípravě zapékaných jídel, dá se grilovat, vařit nebo dusit. Jeho tepelná úprava ovšem musí být důsledná, aby došlo k odbourání solaninu - alkaloidu, jež obsahuje většina lilkovitých rostlin, mezi něž lilek baklažán patří. Vzhledem k vysoké nasáklivosti plodů, je vhodné zvláště před smažením lilek zbavit přebytečné vody, a tak se vyhnout přemíře tuku v pokrmu. Díky relativně nízkému obsahu energie je lilek doporučován při nejrůznějších redukčních dietách.

MŮŽETE VYZKOUŠET

  • Grilovaný baby lilek se sušenými rajčaty, fetou a šalotkou
  • Baby lilky plněné krevetami a  mozzarelou
  • Pečené baby lilky prokládané ančovičkami
  • Cannelone plněné lilkem
  • Lilkové kari
  • Koláč z bramborového těsta s  baby lilkem, kukuřičkami a modrým sýrem
  • Lilkové rizoto s kuřecím masem a čerstvými bylinkami

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Lilek obsahuje látky napomáhající odbourávání cholesterolu a velké množství antioxidantů.Přestože jeho pěstování má velmi dlouhou historii, byl znám již 500 let př. Kr. v Číně, nebyl zejména v Evropě vždy oblíben. Důvodem byla značná hořkost raných odrůd, které se dnes již nepěstují. Díky této vlastnosti byly lilku neprávem přisuzovány karcinogenní účinky a věřilo se, že způsobuje šílenství a malomocenství.