
VEPŘOVÉ NA ŽAMPIONECH
Parádní prodloužený víkend je v plném proudu. Je sice trochu chladnější, než bychom čekali, ale zahřát se vždycky můžeme poctivým a výživným jídlem. Jestli si lámete hlavu, co vařit, máme pro Vás dokonalý recept ze surovin, které seženete například v našich skladech. Využijete jej nejen na chalupě nebo doma, ale i v profesionální kuchyni. Připravte si s námi vepřové kousky na žampionech.
SUROVINY:
-------------------------------------
vepřové maso dle chuti (plecko, kýta, krkovička...)
cibule
česnek
máslo či sádlo
hladká mouka
kmín
sůl a pepř
vývar či voda k podlévání
smetana (nemusí být)
čerstvé bylinky (třeba petrželka) - na ozdobu
POSTUP:
-------------------------------------
Tento recept má mnoho obměn a správný postup si určuje každý kuchař sám. Obecně je potřeba připravit kvalitní základ: na tuku osmahneme na jemno nakrájenou cibulku, přidáme česnek a pokrájené vepřové. Okořeníme a zaprášíme moukou pro zahuštění výsledné omáčky. Krátce vše zarestujeme a podlijeme poctivým vývarem anebo alespoň vodou. Dusíme pod pokličkou a v polovině vaření přidáme očištěné, pokrájené žampiony. Velikost záleží na Vás - od tenkých plátků po poloviny hlaviček. Někdo houby přidává hned na cibulku, ale není to třeba. Společně všechno povaříme do měkka, dosolíme a pro zjemnění můžeme na závěr přidat trochu smetany a čerstvé bylinky.
Tento dokonalý víkendový pokrm podáváme s rýží, těstovinami nebo knedlíkem. Ovšem ani kombinaci s křupavými hranolky nebo šťouchanými brambory s cibulkou se není potřeba bránit. Tahle dobrota je tak jedlá, že Vám určitě do druhého dne nic nezbyde!