Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​SALÁT NICOISE
14 / 02 / 2025

​SALÁT NICOISE

S blížícím se jarem dostaneme častěji chuť na salát z čerstvé zeleniny. Pokud ten salát jako bonus obsahuje dostatek bílkovin a všechny chutě Středozemí, pak není nad čím váhat. Tušíte správně, že řeč bude o oblíbeném salátu Niçoise z Azurového pobřeží, konkrétně z Nice. Většinu surovin na jeho přípravu seženete u nás, takže pojďme vařit. Původní recept z počátku minulého století obsahoval pokrájená rajčata, okurky a papriku, černé olivy, cibuli a česnek. Přidala se natvrdo vařená vejce, ančovičky, sůl a pepř. Salát se servíroval na lodičkách z listů římského salátu, zakápnutý olivovým olejem a kapkou vinného octa. Někdy se přidávaly ještě ředkvičky, artyčoky, řapíkatý celer anebo bazalka. Později přišlo vylepšení v podobě kousku opečeného tuňáka. Sloužil dokonce jako pouliční rychlovka podávaný s kusem pečiva! Další modifikace pak přizpůsobily tento základní předpis jednotlivým kuchyním. Hlavně v USA se postupně k receptu přidaly vařené brambory, rýže, fazolky nebo majonéza a dijonská hořčice. Neváhejte a připravte si tuto francouzskou delikatesu z čerstvých dobrot podle vlastního gusta!