
JAK NA PEČENÝ ČESNEK
Určitě víte, že o česneku se právem mluví jako o přírodním antibiotiku. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných, avšak dráždivých silic, které mohou být pro některé z nás za syrova prostě až moc. Díky upečení se ovšem vlastnosti česneku změní a místo výrazné, ostré facky dostanete nasládlé pohlazení s oříškovým podtónem. Navíc s ohledem na měkkou konzistenci lze upečený stroužek snadno rozmělnit. Největší výhoda této úpravy česneku spočívá v tom, že většinu práce za Vás odvede trouba. Téměř bez práce - a taková dobrota!
INGREDIENCE:
4 celé palice česneku
Olivový olej
Sůl a pepř
Pečivo k podávání
POSTUP:
Z palice česneku odřízněte vršek tak, aby byly vidět stroužky. Poté česnek přendejte do alobalu, zakápněte olivovým olejem a posolte. Zabalte úhledně do bochánku a pečte na 190° C asi 40 min. Po upečení můžete česnek dochutit ještě dalším kořením či bylinkami, a vylepšit tak jeho chuť o nové tóny. Takto upravený česnek oceníte nejen s čerstvým pečivem, ale i v pomazánkách, omáčkách, polévkách nebo jako základ dresinků. Komu je pečení málo, nechť zkusí česnek konfitovat: tedy pozvolna vařit v tuku. Celé oloupané stroužky se pomalu táhnou v oleji na nízkou teplotu. Vyzkoušejte oba postupy a uvidíte, že si teplem zpracovaný česnek zamilujete.