
BYLINKOVÝ OLEJ
Tak všichni samozřejmě víme, že největší radost udělá dárek, který člověk vyrobí sám, pro toho druhého. Z lásky. Neváhejte proto, a pusťte se do výroby vlastních jedlých dárků. Mohou to být paštiky, čokolády, nakládané sýry, nejrůznější zeleninové pomazánky nebo ovocné džemy... Naprostou klasikou jsou ochucené bylinkové oleje. Využijete je v kuchyni, nezkazí se tak brzy, a proto není potřeba "zlikvidovat" tento prezent ještě během svátků. Použít se pak dají ve studené i teplé kuchyni. Záleží i na tom, jaký olej zvolíte pro funkci nosiče chuti a vůně. Poslouží Vám dobře olivový, slunečnicový i třeba konopný nebo ořechové druhy. Bylinkový olej lze buď připravit za studena louhováním, anebo za tepla zahříváním. V obou případech je důležité, aby byla bylinka vždy ponořená celá. Zamezí se tím přístupu vzduchu, a tak i možných bakterií, jež by mohly olej znehodnotit. A jaké bylinky jsou použitelné? V zásadě ty, co seženete. U nás je z čeho vybírat. Máme řezané i ty super svěží v květináčku: bazalka v kombinaci s česnekem vytvoří esenci léta. Rozmarýn a tymián jsou oblíbené stálice, navíc v lahvi dobře vypadají. Také saturejka, šalvěj nebo oregáno či jemná majoránka vhodně poslouží. Vyrobte si olejů hned několik v různých příchutích, rozdávejte je a kdyby Vám náhodou něco zbylo, dozajista tyto skvosty nepřijdou nazmar!