Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
Ochutnejte Kaki
06 / 12 / 2016

Ochutnejte Kaki

Kaki

Vypadá jako oranžové rajče, voní po vanilce a chutná jako kombinace žlutého melounu, broskve a hrušky. Přestože se v Číně pěstuje už přes 2000 let, vědecky bylo poprvé popsáno až v roce 1780.  Dnes je rozšířený v subtropech téměř celého světa, od Asie po Ameriku a největší produkce pro velkoobchodní sféru pochází ze Španělska. Roste také například v jižní části Ukrajiny Sladký plod o velikosti šest až devět centimetrů je charakteristický vysokým obsahem energie a zdraví prospěšných látek. V dužině je velké množství vitamínu A, vlákniny, fosforu a hořčíku. Až 20 procent hmotnosti kaki jsou cukry, ostatní je voda. 

Kaki posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimoto přispívá ke zdraví a pevnosti kostí. Díky vysokému obsahu vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen, funguje jako prevence sklerózy a doporučuje se také lidem s nemocnými játry a ledvinami. Výjimečnost kaki kromě jeho příznivých účinků na zdraví spočívá také v tom,kolik možností zpracování nabízí. 

Lze je konzumovat čerstvé – nakrájené na plátky, ale stejně tak se z něj dá připravit chutný kompot i zavařenina.Dá se použít do omáček, k ozvláštnění salátů a dezertů, případně i k přípravě nápojů.


Salát s grilovaným kaki a kozím sýrem

Ingredience: 1ks kaki, saláty lollo rosso a lollo biondo (mají kudrnaté listy), polníček, tymián, kozí sýr, ořechy, sůl, olivový olej

Příprava:  Čerstvé saláty lehce omyjeme a natrháme. Kaki osmahneme na olivovém oleji s tymiánem, poté společně s kozím sýrem a ořechy přidáme k salátu. Dochutíme olivovým olejem a solí.